Asparágus

Asparágus

Všech asi 300 druhů rodu asparágus jsou byliny nebo polokeře, často bohatě větvené. To, co na první pohled vypadá jako listy nebo jehličí, jsou jen přeměněné stonky. Pravé listy jsou většinou přeměněné v trny.

Jeho domovem jsou vlhké oblasti východní a jižní Afriky. Má bílé květy, které příjemně voní. Plody jsou červené bobule s černými semínky.

Jako pokojové druhy se nejvíce hodí:

  • Asparagus setaceu ? má tenké zploštělé větévky, které mu v mládí dodávají keřovitý vzhled. S pokračujícím věkem se začínají objevovat až 120 cm dlouhé popínavé stonky.
  • A. densiflorus Sprengeri ? má nadýchané zelené listoví.
  • A. densiflorus Meyeri ? má stonky vzpřímené, pevné a hustě pokryté jehlicemi, takže připomínají štětku na mytí lahví.
  • A. falcatus ? má srpovitě tvarované a velké ?listy?.

Teplo

Po celý rok pěstujeme při pokojové teplotě okolo 20 °C, v zimě nikdy pod 10 °C. V zimě při stálých vysokých teplotách vyrůstají slabé a vytáhlé stonky.

Světlo

Po celý rok vyžaduje jasné světlo, chráněné před silným slunečním zářením. Vydrží i zastínění.

Voda

V létě udržujeme rovnoměrně vlhkou půdu, v zimě zaléváme málo. Rosení je prospěšné, zvláště při teplejším pěstování v zimě. V létě můžeme vodu zanechávat také v miskách pod květináčem.

Hnojení

Od března do srpna každý týden přihnojujeme standardním tekutým hnojivem.

Přesazování

Přesazujeme po úplném prokořenění květináče. Při přesazování se nesmí poškodit kořenová soustava. Pokud se však kořeny rozrostly velmi bujně, je nutné pečlivě otrhat hlízky rukama tak, aby se kořenová soustava zmenšila přibližně na třetinu.

Rozmnožování

Množíme dělením nebo výsevem na jaře. Při rozmnožování semeny se vysévají do lehké země a zakrývají neprůhledným materiálem, protože semena asparágu klíčí ve tmě.

Choroby a škůdci

Listy asparágu žloutnou a usychají ? příčinou je vysoká teplota nebo nedostatek světla.

Žloutnutí, hnědnutí okrajů, popáleniny a opad zeleně ? je způsoben nedostatkem vody nebo má rostlina příliš mnoho slunce.

Uhynutí rostliny ? je pravděpodobně způsobeno hnilobou kořenů, vyvolanou zamokřením substrátu.

Mšice, svilušky, štítěnky ? při příliš suchém a teplém přezimování.

Upozornění

Bobulovité plody asparágu jsou jedovaté!


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: