Coffea arabica ? kávovník

Coffea arabica ? kávovník

Coffea arabica pochází z Etiopie, ale nejdříve se tato rostlina pěstovala v arabském Jemenu. Později Holanďané propašovali klíčivá zrna do nizozemské Indie a pak do Jižní Ameriky, kde je dnes největší produkce kávy.

Kávovník je v bytě po celý rok pěkná dekorativní, stálezelená rostlina. Upoutá zejména v době, když se obalí třešňově červenými plody.

Světlo

Ideální je světlé stanoviště bez přímého slunce, které by mohlo listy popálit.

Teplo

V létě vyžaduje teploty od 22 °C, během přezimování stačí teplotní rozmezí 15?20 °C.

Voda

V období vegetace pravidelně zaléváme, v zimě zálivku omezíme. Rosení listů je prospěšné. Rosíme ráno měkkou vodou.

Hnojení

V létě hnojíme každých 14 dní standardním tekutým hnojivem, v zimě nehnojíme. Mladé listy žloutnou, pokud nemá rostlina dostatek živin.

Přesazování

Přesazujeme každý rok na jaře, starší rostliny dle potřeby. Nesnáší v půdě vápno, tedy pozor na zásadité půdy. Potřebuje naopak kyselejší substrát, ideální je směs s rašelinou.

Množení

Množíme semeny nepražených zrn kávy, které vysejeme do substrátu. K vyklíčení semen je nutné spodní teplo v rozmezí 20?25 °C a vlhký vzduch. Můžeme použít i sklenici, kterou přikryjeme, a docílíme tak vyšší teploty i vlhkosti.

Můžeme také množit zjara vrcholovými řízky, které po ponoření do stimulátoru zasadíme do zeminy. Květináč přikryjeme fólií.

Choroby a škůdci

Suchý vzduch přináší puklice nebo mšice.

Zasychání konečků listů je v bytových podmínkách celkem běžné a většinou je způsobeno nepravidelnou zálivkou, přímým slunečním svitem nebo průvanem.

Nadbytek nebo naopak nedostatek vody způsobuje opadávání listů.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: