Parožnatka

Parožnatka

Parožnatka (Platycerium bifurcatum) přicestovala z Austrálie do Evropy kolem roku 1810, patří mezi epifyticky rostoucí kapradiny. Volně roste v Indii, Číně a Austrálii. Tyto kapradiny dosahují výšky až jednoho metru. Kožovité listy Parožnatky věrně připomínají sobí paroží a odtud také pochází její české i latinské jméno, které v překladu znamená široký a roh.

Parožnatka má dva druhy odlišných listů. Sterilní spodní listy rostlinu podpírají, poskytují jí živiny i vodu a po čase hnědnou a odumírají. A zelené fertilní listy jsou dlouhé a převislé "parohy" s jemnými chloupky, které tvoří na spodní straně výtrusy.

Teplota

Rostlina má ráda teplo, vyhovuje jí normální pokojová teplota okolo 20 °C. Letní maximum je asi 24 °C a zimní minimum přibližně 15 °C.

Světlo

Parožnatka potřebuje světlé místo, kam však nedopadají přímé sluneční paprsky.

Voda

Parožnatku nenecháme nikdy zcela vyschnout a zaléváme ji asi jednou za týden. Nejlepší způsob zalévání Parožnatky je ponoření celé rostliny na 15 minut do umyvadla nebo kbelíku s odstátou vodou. Potom necháme rostlinu dostatečně vykapat a vrátíme ji na své místo. Parožnatka vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, proto rostlinu denně rosíme.

Hnojení

V létě hnojíme asi jednou za měsíc tekutým hnojivem pro kapradiny rozpuštěným ve vodě.

Přesazování

Rostlinu nemusíme přesazovat, jestliže neměníme typ nádoby, třeba z květináče do koše.

Množení

Parožnatce někdy vyrostou mladé postranní odnože, ty oddělujeme až tehdy, mají-li vlastní kořeny a vsadíme je do rašelinité půdy. Parožnatku lze množit výtrusy, avšak v bytových podmínkách je tento způsob množení náročný.

Návrh na umístění

Upevníme parožnatku ke korové kůře a zavěsíme ji na zeď. Tím simulujeme její přirozené prostředí, v němž roste na kmenech a větvích stromů. Mech, listy a bázi často rosíme a dokud se sterilní listy pevně nepřichytí k základu, dotýkáme se rostliny velmi opatrně.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: